Jag kan inte vara ensam om att känna mig lockad av att dyka i det blå vattnet i en pool en varm sommardag. Det är något speciellt med hur vattnet omfamnar oss och bjuder på svalka när vi tar våra simturer. Men det finns en liten hake. Något vi alla kan relatera till, men kanske sällan pratar om. Det jag tänker på är effekten av klor på vårt hår.

Kanske har du märkt att ditt hår känns torrt, sprött eller kanske till och med förändras i färgen efter dina simturer? Sanningen är att klor kan vara riktigt tufft mot vårt hår, och det är här jag kommer in i bilden. Med min erfarenhet, och kanske till och med lite praktiskt vetande, ska jag ge er de bästa tipsen för hur du tar hand om ditt skadade hår, specifikt orsakat av klor.

man får lätt skadat hår av simning

Klor – en nödvändig fiende för ditt hår

För att vi ska kunna förstå hur vi bäst skyddar vårt hår från klor, behöver vi först förstå vad klor gör med vårt hår. Ja, jag vet, det låter kanske lite tråkigt, men tålamod, mina vänner! Efter det här avsnittet kommer du att känna dig som en expert på klor och hår.

Klor används för att hålla bassänger rena från bakterier och alger, men det är också effektivt för att oxidera och bryta ner andra material som smuts och kloraminer. Dessvärre är det även tufft mot vårt hår och reagerar snabbt genom att strippa håret på dess naturliga oljor. Kanske har du känt att ditt hår och hårbotten känns torra efter ett bad i poolen? Det är eftersom klor kemiskt sett redan har reagerat med ditt hår och strippat det på sina naturliga oljor.

Dermatologen Dr. Marnie B. Nussbaum förklarar det på detta sätt: “Klor är mycket effektivt när det gäller att lösa upp hårets lipider. Dessa lipider behövs för att täcka hårskaftet, vilket ger håret fukt, glans och hanterbarhet. Hår utan intakta lipider är mer benäget till statisk elektricitet, kluvna toppar och frissigt hår. Resultatet blir tråkigt, torrt och sprött hår som är mer utsatt för skador.”

Här är några av de vanligaste effekterna av regelbunden exponering för klorerat vatten:

 • Klor kan strippa ditt hår på dess naturliga oljor, vilket gör det torrt och sprött.
 • Regelbunden exponering för klor kan göra ditt hår mycket poröst.
 • Klor kan förändra färgen på ditt hår.
 • Det kan försvagadina hårstrån, vilket resulterar i kluvna toppar.
 • Om din hud är känslig för klor, kan det resultera i en kliande och irriterad hårbotten.

Alla dessa faktorer innebär att om du har färgat, skadat, kemiskt behandlat eller fint hår, löper du en större risk för allvarliga klorskador på ditt hår. Känner du igen dig? Oroa dig inte, för här kommer lösningarna!

Bästa tipsen för ett friskt sommarhår trots klor

 1. Blöt ditt hår först: Här är förebyggande åtgärder nyckeln. Ditt torra hår är som en svamp som kommer att suga upp det klorerade vattnet om du hoppar i simbassängen utan att först blöta ditt hår. Försök att skölja ditt hår med kallt, rent vatten innan du hoppar i poolen.
 2. Balsam efter sköljning: När håret är helt blött, applicera ett tunt lager av leave-in-balsam för att ge extra hydrering och skydd för håret. Balsamet fungerar som en barriär och kommer inte att tillåta att klor sätter sig på ditt hår.
 3. Använd en simmössa: Vi vet att det kanske inte är den mest fashionabla accessoaren du önskar rocka, men sanningen är att en simmössa verkligen är ditt sista försvar mot klorerat vatten.
 4. Glöm inte eftervården: Det bästa sättet att stoppa klorets skadliga effekter är att skölja det ASAP. Din kost och diet har såklart en påverkan på ditt hår och bör inte glömmas. Ditt hår bör sköljas noggrant och omedelbart med färskvatten och mild schampo efter simningen, för att ta bort kloravlagringar från ditt hår. Applicera lite leave-in-balsam eller hårserum för att återställa fukten som klor har tagit ifrån.

Sju sätt att reparera klorskadat hår

Har ditt hår redan drabbats av klor? Ingen fara, du behöver inte undvika poolen för all framtid. Prova några av dessa tips istället:

 1. Djupkonditionera ditt hår: När ditt hår är skadat av klor, längtar det verkligen efter att bli återfuktat och få näring. Därför är en djupkonditionering rätt väg att gå. Genom att noggrant balsamera varje hårstrå kan du återuppbygga fuktighetsförlusten samtidigt som du skyddar ditt hår från att förlora värdefullt sebum eller keratin.
 2. Rengör ditt hår: Chansen är ganska hög att klor byggs upp i ditt hår och din hårbotten. För att motverka detta, prova en äppelcidervinägerskölj för att ta bort eventuella avlagringar. Du kan också användaett rengörande schampo för att eliminera mängden kemikalier som fortfarande sitter kvar i ditt hår.
 3. Var uppmärksam på hårbotten: Tyvärr kan klor torka ut din hårbotten. När din hårbotten är för torr, kan den bli kliande och fjällig. Se till att massera din hårbotten för att öka blodflödet till huden och överväg att prova en hårmask för att reparera skadan från rot till topp.
 4. Tvätta ditt hår före och efter exponering för klor: Om du tvättar ditt hår, eller åtminstone sköljer det, innan du hoppar i poolen, kan ditt hår hålla kvar fukt från det rena vatten du använder före simningen. Detta gör det mindre troligt att det torkar ut när kloret försöker binda sig med ditt sebum för att dra ut det. Efter simningen, tvätta om ditt hår för att ta bort eventuella klorspår.
 5. Prova Arganolja: Arganolja är fullpackad med näringsämnen och antioxidanter som kan reparera och skydda skadat hår. Det kan också förbättra elasticiteten, vilket gör ditt hår svårare att bryta. Bara lägg några droppar i dina handflator och gnugga igenom ditt hår efter att du har tvättat det. Du kan också använda aloe vera för samma ändamål, vad du än har till hands.
 6. Använd en simmössa: För att förhindra ytterligare skada, överväg att stoppa in ditt sköljda hår i en simmössa innan du njuter av poolen. Mössan kan bidra till att minska mängden klorexponering ditt hår genomgår samtidigt som det håller ditt hår säkert och friskt. Det finns gott om simmössor som skyddar ditt hår och är enkla att bära.
 7. Prova en proteinkur: Vill du motverka den keratinförstöring som kloret förorsakar på dina underbara lockar? Sök inte längre än en proteinkur för att hjälpa till att återuppbygga ditt keratin och få tillbaka dess styrka och glans.

Min personliga erfarenhet av klorskadat hår

För att ge en ännu mer personlig insikt i ämnet, vill jag dela med mig av min egen erfarenhet. För några år sedan tillbringade jag hela sommaren vid poolen och upplevde för första gången effekterna av klorskadat hår. Trots att jag är en författare av yrke, är jag också en ivrig simmare och hängiven poolälskare. Jag kände till riskerna med klor, men jag tänkte aldrig att det skulle påverka mitt hår så mycket. Mitt hår, som tidigare var mjukt och glänsande, blev torrt, livlöst och sprött. Men jag lärde mig snabbt att jag behövde göra förändringar i min rutin.

Först började jag med att skölja mitt hår i rent vatten före och efter varje simtur. Detta hjälpte till att eliminera en stor del av kloret. Men det mest effektiva för mig var att börja använda en simmössa. Jag vet, det låter inte så glamoröst, men det gjorde verkligen en stor skillnad.

När det kommer till eftervård, började jag använda ett djupt balsam en gång i veckan för att återfukta och reparera mitt hår. Jag försökte också en hemgjord hårmask med honung och olivolja, som verkligen hjälpte till att återställa mitt hår till dess tidigare glans.

Min erfarenhet lärde mig vikten av att ta hand om mitt hår innan och efter jag simmar. Och även om det kan verka som en massa arbete, kan jag försäkra er om att det är värt det. Ditt hår kommer att tacka dig!

Klor är nödvändigt för att hålla poolen ren, men det kan också skada ditt hår om du inte tar försiktighetsåtgärder. Genom att förbereda ditt hår före simningen, skydda det under simningen och vårda det efteråt kan du hjälpa till att minimera skadorna. Och om ditt hår redan är skadat, finns det flera åtgärder du kan vidta för att reparera det. Med dessa tips i åtanke, hoppas jag att du kan njuta av din sommar vid poolen utan att oroa dig för ditt hår.

Back To Top