Järnsvenskan 2018 :: press

Presskontakt om Järnboås: Kristina Dybeck

Presskontakt om Jugger och Järnsvenskan: Ruben

Järnsvenskan är världens första årligen återkommande juggerfestival.

Den finns sedan 2014, med en preliminär turnering i 2013, då "1. Järnfalkar Metal turnering". Den har också varit första gången att en juggerturnering har hänt i Sverige. Från början har vi samarbetat med Metallsvenskan i Örebro och gjort juggeruppvisningar där varje år, med juggerturneringen först på Gustavsik Camping och sedan 2015 på Finnsjöstrand. Sedan 2017, efter Metallsvenskan har blivit inställd, händer Järnsvenskan för en hel helg på Finnsjöstrand, Järnboås. Järnsvenskan har dragit juggerspelare från USA, Australien, Irland, Tyskland och Lettland till lilla Järnboås.

Ruben har samordnat Järnsvenskan 2013-2016 och 2018 och är ansvarig för internationella kontaktfrågor i 2019. 


Om jugger

Jugger är en ny sport, som rugby och fäktning blandad. Lagsport och singelsport i ett.

Idén stammar från en amerikansk film, Blood of Heroes (1989). Jugger spelas av två femmanalag. Fyra "gardespelare" håller stavar som kallas för ”pomporna”, och den femte spelaren kallas för ”qwik”, som kan ta bollen och få en poäng. Upp till tre avbytare tillkommer i en juggermatch.

Jugger tagits till Sverige av Ruben Wickenhäuser, f.d. skapare och lagsmästare av berlinska laget Falco jugger och hedersledamot i äldsta juggerföreningen Jugger e. V.

Tack för Järnboås IF kunde han starta första juggerlaget i Sverige, Järnboås Järnfalkar, i 2012. Genom kontakt med Tobba, en entusiast av Studiefrämjandet Örebro, kunde han göra uppvisningar av jugger i Örebro, som ledde till skapande av Evil Eye. I 2014 uppvisade Järnboås IF:s Järnfalkar jugger i Lindesberg.

Juggerklubben Bergslagstrollen Lindesberg bildades flera månader efter uppvisningen, och sedan dess sprider jugger sig vidare. Läs mer på //www.jugger.se